Kontakt | Mapa webu | Vyhledat
Astoria CZ
Astoria - výroba

Káva

Káva je, ještě před tím, než se stane nápojem, fascinující, hodnotná surovina. Stačí se jen podívat na řetězec jejího dodání. Jedná se o složitou sadu kroků, které začínají na plantáži a končí v šálcích kávy. Tento proces vyžaduje mnoho lidí a celou řadu důležitých aktivit. Od růstu rostlin, sklizně zrn, jednotlivých kroků zpracování kávy, přes pečlivou inspekci v průběhu dlouhé cesty, kterou zrna musí překonat, než dorazí do pražírny, zabalí se a nakonec se objeví v kavárnách. Je to vzrušující cesta, která vyžaduje péči a oddanost.

Rostlina
Jedná se o stálezelený keř, řadící se do čeledě Rubiacee, který obsahuje kolem stovky druhů v rodu kávy. Avšak pouze čtyři jsou z hlediska obchodování s kávou důležité: káva Arabica, káva Robusta, káva Liberica a káva Excelsa. Rozdíly mezi druhy se týkají různých parametrů, včetně zeměpisné oblasti, klimatu a půdy vhodné pro kultivaci, způsoby opylení, obsahu kofeinu a chuti, kterou káva poskytuje.

Proces
Všechno začíná sklizní zralého, červeného plodu. Nejedná se o snadný postup, zejména pokud uvážíme, že ne všechny bobule (či peckovice) dozrávají ve stejnou dobu. Existují tři způsoby sklizně. První je opakovaný, ruční sběr zralých bobulí. Druhý způsob představuje mechanický sběr (za pomoci strojů), který je využíván pouze v nížinných oblastech. Třetí je celoplošný sběr, kdy jsou sklizeny všechny bobule najednou (včetně těch nevyzrálých). Po sklizni jsou bobule vysušeny, následuje promývání a navlhčování. Po zpracování jsou kávová zrna probrána a prozkoumána. Poté jsou zabalena a připravena na cestu. Dekofeinace (pokud ji provádíme) je posléze následována pražením a mletím kávy. Po tak složitém a jemném procesu, je už zapotřebí jen zkušeného barmana, kvalitní vybavení a kávovar, aby se z kávy stalo prvotřídní espresso.


perfektní espresso

Greenline

Myslete na přírodu

plus4you

plus4you

kontakt

kontakt na prodejce

© 2017 PH compact, s.r.o.   Všechna práva vyhrazena.
IČ 26225964 www.phcompact.cz